Bekkenfysiotherapie

Mannen, vrouwen, kinderen en ouderen, iedereen kan problemen krijgen doordat de bekkenbodem niet goed functioneert. Dit kan bijvoorbeeld optreden tijdens of na de zwangerschap, na een bevalling, tijdens de overgang, na meerdere blaasontstekingen of na een buik- of prostaatoperatie. De klachten kunnen samen hangen met zware lichamelijke belasting, medicijngebruik, andere ziekten of psychische factoren. Soms is de oorzaak onduidelijk. Wat de oorzaak ook is, de bekkenfysiotherapeut is er om u te helpen.

Veel voorkomende klachten zijn:
- Ongewild verlies van urinetijdens drukverhoging of inspanning
- Veelvuldig, plots, niet te onderdrukken drang om te plassen
- Ongewild verlies van ontlasting (faecale incontinentie)
- Het bij herhaling moeilijk kwijt kunnen van de ontlasting
- Verzakkingen van de blaas, baarmoeder of darmen
- Pijn in de onderbuik, rond de anus of degeslachtsdelen
- Pijn bij geslachtsgemeenschap (vrijen)
- Kinderen met zindelijkheidsproblemen en obstipatieklachten
- Bekken- en lage rugklachten en bekkeninstabiliteit

De bekkenbodemspieren

De bekkenbodem bevindt zich aan de onderkant van het bekken, tussen het schaambeen en het staartbotje. Bij de vrouw lopen de plasbuis, vagina en anus en bij de man de plasbuis en anus door de bekkenbodem heen.

De bekkenbodem heeft 3 belangrijke functies:
- Dragen van de bekkenorganen (blaas, baarmoeder en darmen)
- Het sluiten en openen van de plasbuis en anus
- Bekkenbodem draagt bij aan stabiliteit van bekken en lage rug

De spieren van de bekkenbodem kunnen te zwak of juist te gespannen zijn. Of ze functioneren niet op de goede manier of op het juiste moment, waardoor er problemen kunnen ontstaan. U kunt uw bekkenbodemspieren bewust aan- en ontspannen en dus actief gebruiken. Veel mensen zijn zich hier niet van bewust of voelen dit niet.

Wat doet de bekkenfysiotherapeut?

Verwijzing vindt plaats via de huisarts, medisch specialisten, psychologen / seksuologen of op voorstel van de verloskundige. Vanaf 1 januari 2006 is het ook mogelijk om rechtstreeks contact op te nemen met een bekkenfysiotherapeut en is een verwijzing niet nodig.Tijdens de eerste afspraak worden uw klachten zorgvuldig in kaart gebracht. Als er verder onderzoek van de bekkenbodem-spieren nodig is, kan er in overleg met u, een inwendig onderzoek gedaan worden. Bij vrouwen gebeurt dat, afhankelijk van het probleem, via de vagina of de anus en bij mannen via de anus. Tijdens dit onderzoek wordt onderzocht hoe de bekkenbodemspieren functioneren en zo nodig wordt er met een myofeedback apparaat gemeten. Myo-feedback is een afkorting van biologische feedback van de spieren (myos). Dit betekent dat u via een beeldscherm informatie krijgt over het aan- en ontspannen van de bekkenbodemspieren.

Behandelmogelijkheden

Als duidelijk is wat de oorzaak is van uw klachten, zal de bekkenfysiotherapeut samen met u een behandelplan opstellen. In dat plan krijgt u informatie over de oorzaak en het gevolg van uw klacht. Daarnaast krijgt u persoonlijk advies over o.a. ademhaling, houding en beweging, drinken, eten en toiletgedrag, vaak aangevuld met oefeningen.

Een belangrijk doel van de therapie kan zijn dat u zich bewust wordt van het aan- en ontspannen van uw bekkenbodemspieren. Zo leert u weer voelen hoe u de bekkenbodem op de voor u juiste wijze kunt gebruiken. De bekkenfysiotherapeut laat u hiervoor oefeningen doen en kan zo nodig van apparatuur gebruik maken. Voorbeelden hiervan zijn: myo-feedback, functionele electrostimulatie of neurostimulatie. De bekkenfysiotherapeut zal u hierover verdere informatie geven. Het is de bedoeling dat u de geleerde adviezen blijft toepassen.

Bekijk de voorlichtingsvideo van de bekkenfysiotherapie.

Vragen?

Herkent u een van deze klachten of heeft u nog vragen? Voor het maken van een afspraak of voor vragen kunt u geheel vrijblijvend contact opnemen.

De geregistreerde bekkenfysiotherapeut heeft na de studie fysiotherapie een 3-jarige opleiding gevolgd. De bekkenfysiotherapeut staat geregistreerd in het Centraal Kwaliteitsregister (CKR) van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapeuten en is tevens aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Fysiotherapeuten bij Bekkenproblematiek en pre- en postpartumgezondheidszorg (NVFB).